De djembe is ontstaan in het hart van het Malinke gebied, het grensgebied van het huidige Guinee en Mali. Dit zijn landen die in West-Afrika liggen. Volgens de oudste verhalen die nu nog steeds in Afrika doorverteld worden, is het instrument heel erg oud. Sommige west-Afrikanen zeggen dat de djembe wel 800 jaar oud is.
De djembe is ontwikkeld en uitgevonden door de smeden, maar wordt door alle lagen van de bevolking bespeeld. De djembe werd het eerste gebruikt door het volk van de Malinke. Als je vandaag de dag in West Afrika komt, zul je zien dat deze trommel ook heel populair is geworden bij sommige buurvolkeren, zoals de Bambara, Wassolonka, Sarahule, Susu, Djalonke etc.
Vanaf de jaren ’50 gaat de djembe op reis door de hele wereld. Dit gebeurt omdat Afrika aan de hele wereld hun eigen muziek wil laten horen. Dit gebeurt door de Afrikaanse balletten die over de hele wereld hun kunsten vertonen.
Een Afrikaans ballet is grote groep muzikanten en dansers die uit het hele land komen en bij het ballet mogen meedoen omdat ze heel goed kunnen spelen of dansen. Het lijkt op het Nederlandse elftal, daar spelen ook de beste voetballers uit heel Nederland in.
Omdat de balletten pas veel later zijn gekomen en de djembe in de dorpen al veel langer gespeeld werd, is de manier van spelen en dansen van het ballet veel moderner. Je kunt zeggen dat er twee manieren van spelen zijn. De traditionele( oude) manier die tot op de dag van vandaag in de dorpen gespeeld word en de moderne (Hippe) manier die door het ballet gespeeld word.
Daarnaast is de djembe ook populair in de buurlanden van Guinee en Mali zoals Senegal, Ivoorkust, Burkina Faso, Sierra Leone en sinds kort ook in Ghana en Gambia. Deze landen liggen allemaal in West-Afrika.
Vanaf de jaren ‘80 komt de djembe ook in Nederland. In Nederland is het instrument heel bekend. Bijna iedereen in Nederland weet wat een djembe is en tegenwoordig wordt er door heel Nederland les gegeven in het trommelen op de djembe.
In Afrika beginnen de kinderen al heel jong met spelen, dus kunnen ze er heel goed in worden.
De djembe is een trommel (drum) die met de handen bespeeld, met deze drum wordt de dans begeleid als er een feest is. Bijv. een oogst of een dorps feest, of er komt belangrijk bezoek. Dan worden er djembespelers gevraagd om het feest op te luisteren.
Wat is een djembe?
De djembe is een trommel die uit 1 stuk hout is gehouwen met bijlen en gutsen. Het hout heeft een kelkachtige vorm waardoor het geluid enorm wordt versterkt. Bovenop zit een geitenvel. Dit wordt vastgezet met touw (soms wel 25 meter lang!) en ijzeren ringen. Het touw verbindt de ringen aan elkaar en hierdoor krijg je een spansysteem. Hoe strakker het touw, hoe hoger de djembe klinkt.
Een aantal verschillende houtsoorten waar djembes van gemaakt worden:
• Lenke komt uit Guinea/Mali. Dit hout is een van de beste houtsoorten om een djembe van te maken.
• Acajou of Bois Rouge. Komt ook uit Guinea/Mali. Net als lenke een van de meest gewilde houtsoorten uit Guinee/Mali.
• Djalla (Jala, Diala): Guinea/Mali
- Bois de Balafon. Hare, Khadi (Susu), Beng (Malinke): Guinea/Mali/Burkina Faso. Van dit hout worden ook balafons gemaakt, vandaar de naam hout van de balafon (zoek een plaatje van een balafon of een djembe van balafoonhout).
- Bij de djembe worden ook vaak andere instrumenten gebruikt, het hangt af van de streek waar je bent wat er voor instrumenten gebruikt worden. De instrumenten die je vaak in combinatie met de djembe ziet, zijn de doundouns. Deze bastrommels kun je van heel ver horen, dus dan hoor je dat er een feest aan de gang is.
De doundouns worden met een stok bespeeld.
• Doundounba = de grootste drum
• Sangban = de middelste drum
• Kenkeni = de kleinste drum
Malinke, Bambara, Wassolonka, Sarahule, Susu, Djalonke zijn volkeren uit West-Afrika
Leuke tips
• Je kunt plaatjes van west Afrika op internet zoeken en erbij plakken.
• Leuke plaatjes van muzikanten in Afrika of in Nederland, of van een mooie djembe.
• Als je een werkstuk voor school maakt kun je ook een interview doen met een djembe docent bij jou in de buurt. Op onze website kun je allerlei scholen vinden bij jou in de buurt.
Nog een leuke tip
• Op dit kaartje kun je bijvoorbeeld laten zien waar de landen liggen waar je over schrijft.
plaatje
Veel succes met je werkstuk!
Ik weet zeker dat het een succes wordt!